lørdag den 26. maj 2012

Natviol, klematis, lupin og andre morgenglæder


Flere har nævnt, at de går lidt udenom de to-årige planter, og jeg havde også selv mine overvejelser, da jeg mit først forår i haven skulle igang med at udvælge frø til forspiring, for ventetiden er lang, og så har man kun glæde af blomsterne en enkelt sæson. Men jeg valgte alligevel at så natvioler, dels fordi jeg synes, de er smukke, men først og fremmest, fordi de dufter helt fantastisk hen under aften. Og jeg har ikke fortrudt et øjeblik :-)

Sidste år i maj stod de så og blomstrede i hobetal i haven, og jeg lovede mig selv at jeg måtte huske at så en ny omgang, så jeg også i år ville kunne nyde synet og ikke mindst duften. Men jeg kom fra det i forårstravlheden og havde egentlig indstille mig på, at det nok ville blive et magert forår, hvad natvioler angik.

Men selvom de er 2 årige, så var der en hel del af dem, der heldigvis besluttede sig for at tage endnu en sæson, så selvom de i år ikke står i helt samme mængder, så er der faktisk overraskende mange, der blomstrer lige nu af både de blå og de hvide - og jeg nyder dem :-)

De er flinke til at selvså, så jeg regner ikke med, at det bliver nødvendigt at så flere, men at de fremover selv sørger for at holde bestanden ved lige. Og ellers må jeg igang med at så igen, for dem har jeg ikke lyst til at undvære :-)


Her til morgen er den første af mine klematis ved hoveddøren endelig ved at åbne sin første blomst. Sidste år blev det ikke til mange blomster, men i år tegner det mere lovende med masser af store fede knopper :-)


Den første af de hvide staudelupiner Nobel Maiden er også sprunget ud her til morgen. Jeg såede den sidste forår, men den nåede at blomstre i sensommeren, så jeg har allerede haft glæde af den - det gør nu ikke glæden over, at se den springe ud igen, mindre :-)


Og citron-timianen


Endnu en akeleje, som jeg tror er resultatet af en kærlighedsaffære mellem de mørklilla og de lyserøde - er den ikke fin med de mørklilla spidser? :-)Brumbassen forsvinder næsten helt i de store rhododendronblomster :-)
Hvor jeg elsker disse stille solskinsmorgner :-)

Ha' en dejlig pinse!

26 kommentarer:

 1. Natviolen har jeg endnu ikke stiftet bekendtskab med, men har masser af både akelejer, judaspenge og digitalis. Herligt, at dine natvioler har valgt endnu en sæson - skønt med overraskelser og når naturen gør sit bedste for at overraske :-)
  Skønt med masser af knopper i din klematis - det vil jeg glæde mig til at se :-) Mine har enkelte knopper, men håber på, at de tager revanche til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den må du prøve Susanne. De blålilla natvioler, som jeg nok holder mest af, vil sikker gøre sig godt i dit blå bed, og de tager over når judaspenge takker af, så de er ikke helt tossede sammen. Men de hvid er nu heller ikke uden charme - lige nu står der en gruppe sammen med sart lyserøde akelejer, og der ser faktisk ret fint ud :-)
   Knus

   Slet
 2. Solskinsmorgener kan vi ikke få for mange af, og du har et helt særligt blomsterparadis lige nu. Rigtig god pinselørdag i haven, jeg smutter også ud nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der er noget fortryllende over disse morgner :-)
   Knus

   Slet
 3. Godmorgen Signe.fortryllende billeder.kan slet ikke stå for din hvide lupin.
  Rigtig god pinse til dig og din datter.Knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Jette - og i lige måde :-)

   Slet
 4. Snøft......min elskede, hvide staudelupin døde i vinter og den er stærkt savnet. Jeg elsker lupiner og har sået nogle duftlupiner selv. Men jeg må have fat i et par af de hvide staudelupiner igen. Akelejen er fantastisk smuk og når afkommet bliver så fint, gør det jo bestemt ikke noget af de er nogle tøjter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv hvor trist :-(
   Du kan få lidt frø fra mig til efteråret. Jeg kan jo ikke garantere, at de bliver ligeså hvide som deres mødrende ophav, da lupiner jo har det med at blande sig på kryds og tværs, men der skulle da nok være en ret god chance, da de hvide er dem jeg har flest af i haven.
   Knus

   Slet
  2. Jeg ved det - lupiner er også nogle tøjter!

   Slet
 5. Fortryllende smukke billeder:)
  De er bare så skønne de to-årige - vilde og egenrådige. Jeg såede et brev natviolfrø for 7 år siden i køkkenhaven. Planterne blev flyttet til et, på det tidspunkt, nyt staudebed og nogle blev tilbage i køkkenhaven. Nu har jeg natvioler i hindbærbedet, i jordbærbedet, i dahliabedet, i alle staudebede og i mange hjørner og kroge. Og det er jeg slet ikke ked af. De fleste rykkes op eller klippes ned, når de er afblomstret. Nogle får lov til at sætte frø, så bestanden kan holdes ved lige.
  Skøn pinselørdag til dig.
  Mange hilsner Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er skønne. Jeg håber også at mine vil selvså sig flittigt rundt omkring :-)

   Slet
 6. Natviolen er skøn, og den vil jeg da også overeje når nu jeg ser dine smukke billeder. Lupinen er bedårende! Jeg har sået men de kommer vel først i blomst til næste år. Dine bede ser dejlig frodige og farverige ud, de suger blikket til sig!

  Meget enig; disse morgener med sol, især rigtig tidligt, er underskønne. Jeg hørte gøgen igen denne morgen, og tænk,, i går aftes faldt jeg i søvn til nattergalesang i det fjerne, vidunderligt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan absolut anbefale natviolerne :-)
   Mine hvide lupiner såede jeg tidligt sidste forår, og en stor del af dem kom allerede med blomster i sensommeren og efteråret, så måske er du heldig allerede at få glæde af dem i år - og ellers kommer de jo til næste år :-)
   Hvor lyder det dejligt at kunne falde i søvn til nattergalesang :-)
   Knus

   Slet
 7. Hej signe,
  God Pinse til dig også.
  Smukke billeder og natviolen er fin.
  Må prøve at se efter den. Det lykkedes mig aldrig at få held med at frøså den for et par år siden. Måske skulle jeg i gang en gang til.
  Smukt bed ved dit hus fyldt med fine blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun på det varmeste anbefale den, så jeg ville give den et forsøg til, hvis jeg var dig :-)
   Knus

   Slet
 8. Hej Signe. Sikke mange skønne blomster du allerede har i din have. Det ser bare godt ud. Især din akeleje og din hvide lupin. Min lupin blossom står med to store knopper, dem glæder jeg mig til at se helt udsprunget. Der sker rigtig meget i haven i disse dage med al den sol. Det gælder om at nyde det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, den der blossom, har jeg også et godt øje til - den kunne godt finde en plads i min have :-)
   Ja, det går stært her i varmen :-)
   Knus

   Slet
 9. Ja de solskinsmmorgener er helt igennem fantastiske og det er dine billeder også. Aftenerne er også skønne :o)Vi kan slet ikke få nok, det eneste vi mangler er vand, men det skal være om natten :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lidt natte-regn ville ikke være så tosset :-)
   Knus

   Slet
 10. Så många vackra blommor! Jag kan inte komma över att allt verkar blomma mycket tidigare hos dig än här i Skåne, trots att vi bor mitt emot varandra :)

  Jag gillade särskilt aklejan som tillkommit av en kärleksaffär!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er da lidt mærkeligt - jeg bor jo lige på den anden side af broen, så man skulle tro, at klimaet var det samme :-)

   Slet
 11. Hej igen, Signe - vil blot fortælle at jeg i dag har plantet 7 små hvide Nobel Maiden lupiner ud i mit nye hvide bed - planter af dine frø - så nu er der små fætre i det jyske :)

  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre. Jeg havde jo, rigeligt i dem jeg såede sidste forår, så det er skønt at frøene kunne bruges og skabe glæde andre steder :-)
   Knus Signe

   Slet
 12. Natvioler er bare skønne og jeg kan heller ikke undvære dem :-)
  Så pyt med at de er to årige, det er Digitalis jo også :-) De kommer heldigvis jo også i hobetal hvert år :-)
  Det er en rigtig yndig Akeleje!
  God Pinse til dig Signe
  K.Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder også meget af de 2-årige - og dem, der er flinke til at selvså sig, har man jo kun "bøvlet" med en enkelt gang :-)
   Knus

   Slet
 13. Skønt at du også har velduftende aftenstjerner, de er skønne og helt uundværlige i en "vild" have. Jeg har sået nogle lyserøde i år, så dem ser jeg virkelig frem til...til næste år :O)

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...