KØKKENHAVEN

Der er næsten ikke noget, der kommer op på siden af små nyopgravede kartofler, friskplukkede jordbær eller sprøde grønne asparges, hvor saften driver af dem, når de knækkes af, så køkkenhaven kommer selvfølgelig til at spille en rigtig vigtig rolle i min nye have. Og det bliver et af de allerførste projekter, jeg kaster mig over.

Jeg har dog ingen ambitioner om at blive 100% selvforsynende, og som nabo til de bugnende grøntsagsmarker på Lammefjorden, er der da også masser af andre muligeder for at kunne sætte lokalt dyrkede kvalitetsgrøntsager på middagsbordet.

Her kan man se forhaven der ligger vest for huset (billedet er fra ejendomsmægleren).

P.g.a. kameravinklen ser den lidt større ud, end den er, men det er her, jeg bestemte mig for, at køkkenhaven skulle være.

Det er tæt på huset og let at komme til, og så er der ingen høje træer, så der er masser af sol hele dagen. Til gengæld har det vist sig, at det også er den mest sandede og næringsfattige jord på grunden, så der skal blandes meget kompost i, før det bliver rigtig godt.

Til at starte med har jeg sat trådhegn hele vejen rundt om køkkenhaven for at undgå at dele for meget med rådyrene. På lidt længere sigt er det planen, at der ud mod indkørslen skal plantes en bøgekæk og sættes en række lindetræer (som holdes nede med knudebeskæring). Spiræahækken ud mod vejen skal også udskiftes med bøgehæk og ud mod engen fjerner jeg buskene og sætter espalierede pæretræer.

Oprindelig var planen, at der skulle komme til at se sådan her ud (tegningen her lavede jeg før jeg fik nøglerne til huset), men da jeg flyttede ind kunne jeg se, at grunden hældte for meget til at disse planer kunne realiseres, og i stedet bliver det en køkkenhave i flere niveauer.
Det første forår fik jeg gravet ud til bede i det nordøstlige hjørne tættest på huset, og der blev sat masser af kartofler, ærter, løg, jordbær og de små aspargesplanter jeg havde med fra min gamle have.


Her i min anden sæson i haven, er køkkenhaven igang med at blive udvidet. I det nordøstlige hjørne er der nu lavet en lille krydderurtehave med flisegange, og på resten af det stykke, der var gravet, er jeg igang med at lave højbede. Her kan man se min gode ven Claus, der i baggrunden er igang med at fjerne græstørv i den sydøstlige ende, hvor ærter og kartofler skal være i år.I mens er en anden god ven, Andreas,  igang med at samle de nye højbedsrammer.

Jeg regner med at nå at udvide det sydøstlige bed en smule mere i år, og så skal der på et senere tidspunkt også laves højbedsrammer til disse bede, men der er muligt, det først bliver til næste år, jeg når det.


Efterhånen som projekterne i køkkenhaven skrider frem, skal jeg nok sørge for at opdatere siden her.

2 kommentarer:

  1. Hvilket tegneprogram bruker du? Det ligner veldig på Rosenholm trädgårdsdesign.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bruger tegneprogrammet Paint.NET, som man kan hente gratis. Det giver mulighed for at arbejde i flere lag, hvilket er en stor fordel.

      Slet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...