søndag den 1. juli 2012

Grønne Gader - Green Streets


Gaderne i Vancouver er generelt meget grønnere end de er i København. Der er langt flere gadetræer, og der er ofte græs på begge sider af fortovet. Ud over at det er utrolig charmerende, så er det også en rigtig god idé i forhold til klimatilpasning, at regnvandet kan løbe væk og sive ned i jorden frem for at fylde i gader og kældre, når der kommer voldsomme regnskyl.

Det er beboerne selv, der står for at vedligeholde de grønne områder ved vejene, og de er forbavsende velholdte. Det er tydeligt, at man sætter en ære i at få slået græsset og fjernet hvad der måtte blive smidt af affald.

Men der findes jo også menesker, der ikke bare slår sig til tåls med en græsplæne, men straks begynder at tænke i, hvordan det kan skabes om til bede med roser, stauder og sommerblomster - kender i typen? ;-)

Og nogle af dem begyndte (uden at spørge) at tilplante plænerner. Fra byens side opgav man at bede folk om at fjerne blomsterne igen, og i stedet blev der lavet et sæt retningslinier, så der nu er regler for bl.a. hvor høje planterne må være af hensyn til trafiksikkerheden.


Men det var ikke kun plænerne foran husen, der blev plantet til - også rundkørsler og andre offentlige græsplæner blev indtaget at blomsterelskere. Det blev starten på "Green Streets" programmet, hvor byen i dag har ansat en person, til at koordinere de nu omkring 600 frivillige, der ønsker at stå for at tilplante og vedligeholde f.eks. en rundkørsel eller rabatterne, der buler ud ved vejkrydsene.


Byen hjælper også med råd og vejledning om, hvilke planter der er velegnede, og de kan stille planter til rådighed og evt. hjælpe med tilplantningen. En gang om året holder byen et arrangement, hvor alle de frivillige bliver inviteret til en Green Streets fejring for at påskønne deres arbejde for at gøre byen smukkere, og hvor der både er plads til havesnak og plantebytte.

Kunne det ikke være fedt, hvis vi også havde noget mere af den slags i Danmark?

20 kommentarer:

 1. Hej Signe.Det er da en smaddergod ide.og hvor ser det frodigt og dejligt ud.der kunne vi danskere lære lidt.Fortsat god tur til dig knus Jette.

  SvarSlet
 2. Hej Signe,

  Rigtig skønne billeder - og ja sikke en skøn idé. De haveglade får lidt mere plads at "lege" på og prøve idéer af, og alle andre forbipasserende kan nyde resultatet af anstrengelserne.

  De bedste hilser Frk. Nielsen

  SvarSlet
 3. Ej, hvor fedt. Dér må jeg simpelthen hen! Det er en super ide som Københavnerne skulle tage op.

  SvarSlet
 4. Ideen er god og det ser flot ud :)

  SvarSlet
 5. Den idé kunne vi danskere da godt tage til os :o)

  SvarSlet
 6. Næhhhhh hvor er der bare skønt der ovre på den anden side af ANdedammen! Og jeg som gik og troede, at "Amerikanerne" ikke kan finde ud af andet en en stor grøn flad græsplæne. Men du er jo også i "havernes paradis" kan jeg forstå.

  KNus fra mis og so long (I´m longing)

  SvarSlet
 7. Det var da en fantastisk idé :) Gid vi importerede den! I Bretagne, Frankrig har de i hundredevis af rundkørsler, og hver og en er beplantet på alskens fantasifulde og formfuldendte måder. Meget inspirerende og en hel del dejligere at se på end de danske, ukrudsbefængte bøgepur, der er standard mange steder.

  SvarSlet
 8. Det ser fantastisk ud... :o)

  SvarSlet
 9. Skønne billeder. Ja lad os håbe, at det breder sig. Det tror jeg faktisk at det vil. Måske lidt langsomt.

  Ha´ det fortsat godt i det fremmede.

  Hilsen Hanne, Tilst

  SvarSlet
 10. For det første blev jeg bare så glad for at der var nyt fra dig - det er altid en fornøjelse :)
  Dernæst glædes jeg over budskabet. DET var ønskeligt at lignende kunne finde plads i Danmark, men jeg tvivler på, at det sker... desværre :(
  Men måske man skulle tilføje Vancouver på listen af ønskelige feriedestinationer... :)
  Fortsat god rejse.
  Hilsen fra Majbritt

  SvarSlet
 11. Super idé, og ikke bare i storbyerne. Her i min lille langt-ude-på-landet-men-alligevel-voldsomt-trafikerede-by ville det også pynte gevaldigt :-)

  SvarSlet
 12. FANTASTISK ide ! og rigtig dejlige billeder :-)

  SvarSlet
 13. Gode billeder.
  Hvor er det smukt. God ide.
  Det kunne måske også bruges nogen steder her i landet.
  Tak fordi du vil dele de smukke billeder med os.
  Ha´ en rigtig god dag.

  SvarSlet
 14. Ddejligt indlæg med en smadder god ide - jeg vil straks tænke i overakudsplanter fra haven og kigge efter ledige pladser ude omkring ;-)
  Der var også nogen som en gang fandt på at smide blomsterfrø fra togene og bilerne hvor de kom frem ... Det skal være en lille opfordring fra mig.
  Sommerhilsner
  Rose

  SvarSlet
 15. Det ser da vel nok fint ud med de grønne gader - er det sådan over hele byen?
  Faktisk har jeg en håndfuld fætre og kusiner i Vancouver, men har aldrig rigtig tænkt på, at det var et oplagt feriemål...Jeg fornemmer dog, at du arbejder derovre eller er med en striks turistguide, hvis du må skynde dig ud med kameraet - fortsat god tur!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 16. .......det ville da være helt vildt fedt :0) Kender et par steder der kunne være potentielle begynder "green Streets" her i nærheden ;0)

  Fantastiske billeder med en helt særlig gadestemning der nok er værd at eftertrakte :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 17. Kære Signe,

  åh, hvor ville det være skønt om vi her i Danmark kunne lære noget om forskønnelse og forgrønnelse af det offentlige rum.

  Blot en kærlig hilsen fra den gamle tante, for at sige, at mine Signelupiner blomstrer lystigt nu og jeg skænker dig en varm tanke, hvergang jeg passerer dem i haven:o) De er SÅ smukke:o)

  Kærlige lupinhilsner

  SvarSlet
 18. Dejlige billeder - hvor ville det være et skønt og kønt syn, at kikke på, hvis det også var tilfældet i Danmark og når man kom til en by, hvor der var plantet blomster.
  Kørte en gang gennem byen Bårse på Lolland, hvor der ved byskiltet var plantet mange skønne sommerblomster - sikken en herlig velkomst at få.

  Fortsat godt ophold i det store udland.

  Mange hilsner fra regnfuld og blæsende julidag...
  Vibeke

  SvarSlet
 19. Sig mig engang Signe... er du blevet opslugt over there.... du er savnet i blogland!! Håber alt er vel hos dig :o)

  SvarSlet
 20. Sikke dog en genial ide! Jeg håber der er nogle andre have tosser, der får det indført herhjemme :-D
  K.Gro

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...