søndag den 22. juli 2012

Hjælp til selskabsplanter i surbundsbedet


I dag fik jeg denne søde mail fra Bibi, der spørger, om jeg kan give hende nogle råd om selskabsplanter til hendes surbundsbed. Men jeg er på ingen måde ekspert på det område (i mit bed her er det kun rhododendon, der står i sur jord - resten står i almindelig havejord). Jeg har derfor aftalt med Bibi, at jeg lægger hendes brev her på bloggen, i håb om, at der måske er andre og mere kyndige, der kan byde ind med gode råd :-)

Kære Signe
Jeg synes, du har en vidunderlig have og, du er godt nok ferm til at fotografere, så vi andre bliver glade i hjertet af at se på de dejlige billeder.


Jeg kan se, du har et stykke med Rododendron og selskabsplanter. Jeg har et spørgsmål til dig.
Tror du, at Kærmindesøster, Sct. Hansurt  og St. løvefod vil trives i surbundsbedet? Jeg skal til at drosle ned i min lille have. Kræfterne slår ikke helt til mere desværre. Men jeg vil så gerne bevare så mange af mine planter som mulig. Der skal lægges sten i et vinkelbed, hvor jeg har disse planter stående, som jeg spørger dig om, og jeg har den mulighed evt. at flytte omtalte planter over i Rododendronbedet, hvor der kan gøres plads til dem.

Haven er mit motionscenter, her henter jeg frisk luft og god motion. Jeg elsker denne lille frodige plet. Jeg er en gammel kone på 73 år og handikappet på mit bentøj, derfor forandringen.
Jeg elsker at følge med i, hvad i unge får fremelsket og lavet i jeres haver. Computeren her er så min anden beskæftigelse og der udover læser jeg en del.

Jeg vil slutte med mange kærlige hilsener og sommerknus. Jeg besøger mange sider, men din er én af de,  jeg må ind og se på ret så ofte.

Kærlige tanker til dig fra mig

Bibi

10 kommentarer:

 1. Sikke en sød mail, du har fået.
  Jeg ved ikke så meget om kærmindesøster men de to øvrige planter, ville jeg ikke turde at plante i et surbundsbed.
  Prøv at kigge på canadisk hønsebær. Den er en rigtig fin bunddække, med en rigtig sød lille blomst.
  Den kan ses her:
  http://regnspovehaven.blogspot.dk/2012/07/romantica.html?showComment=1342965963544

  Held og lykke til Bibi med surbunds-bunden

  -karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Et helt forkert link, her kommer det rigtige ;-)

   http://www.google.com/imgres?q=kanadisk+hønsebær&um=1&hl=da&client=safari&sa=N&rls=en&biw=1280&bih=611&tbm=isch&tbnid=0jDmtDdYFCoW9M:&imgrefurl=http://www.grinderslev.dk/planterdetails.asp%3FPlante_ID%3D511392&docid=1oWPNdvXK5io_M&itg=1&imgurl=http://www.grinderslev.dk/Bs_Pict/B0000035.jpg&w=350&h=350&ei=81QMUK3BOLDR4QTCzvS4Cg&zoom=1&iact=hc&vpx=832&vpy=275&dur=1120&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=143&sig=104336986084133911259&page=1&tbnh=119&tbnw=119&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:19,s:0,i:132

   Slet
 2. Hej Signe og Bibi
  Et surbundsbed kan bruges til mange planter,af de mere specielle er f.eks Blå valmue ( Meconopsis betonicifolia) - primulaer -en hel del liljer elsker surbund bl.a Lilium superbum/pardalinum , de fleste orientaleske liljer, dog skal man huske noget drænmateriale under løgene. Forsk slags lyng, og ikke mindst blåbær, de gror fint og giver samtidig skønne bær efter nogle år.
  Du kan også plante bunddække som vinterglans (Pachysandra), hortensia trives også fint der , små og mellemstore bregner.
  Held og lykke med projektet :)
  Jan

  SvarSlet
 3. Hej Signe og Bibi.
  Det må være dejligt at modtage sådant et sødt brev :o)
  Jeg ved ikke så meget om surbundsplanter, men kig evt. på www.tidensstauder.dk. Her kan man søge på stauder efter forskellige kriterier, bl.a. også efter jordbundsforhold.
  Held og lykke med projektet.
  De bedste hilsener Christel

  SvarSlet
 4. Hej Signe og Bibi
  Dejligt at høre om en ældre dame, som elsker at være i sin have.
  Jeg har mange rhododendron, men mine bede er ikke kun surbundsbede, derfor har jeg alt muligt i de bede, hvor der er rhododendron. Spørgsmålet er kære Bibi om det er rigtige surbundsbede med ren spagnum, du har.
  Når vi planter rhododendron graver vi et hul og kommer spagnum i, blander med lidt jord og planter planten deri. Derfor kan der gro alle mulige planter i mine bede såsom hosta, heuchera iris osv. I øvrigt er astilbe også godt tilpas med surbund, men der skal være godt fugtigt til dem. Canadiske hønsebær og blåbær er en fin idé samt det andet Jan foreslår.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 5. Hvis kræfterne svigter og du stadig vil ´have det hele´, kunne jeg forestille mig, at det ville være dejligt at høste bær i surbundsbedet. Så jeg ville vælge blåbær, som tillige får fin høstfarve. Til foråret ville jeg vælge majbær.

  I udkanten af mit surbundsbed trives følgende fint: Violfrøstjerne, astilbe, hosta, hjotetungebregne (faktisk midt i bedet).

  God fornøjelse med det.

  SvarSlet
 6. Hej jeg gør ligesom lisbeth så kan man næsten plante alt det man har lyst til, har bl. Pæoner foran et bed med rhodo og hortensia i. Held og lykke med projektet til Bibi. Hilsen helle

  SvarSlet
 7. Kære havebloggere og Signe
  Tak for interessen i har vist mig. Jeg har både blåbær, hostaer, hortensiaer og aurikler, men da der er et par af mine rodendroner, der gik ud efter Kong Vinters rasen og, da jeg får de nævnte stauder i overskud, hvis ikke de kan bruges i surbundsbedet, så er der ikke andet for, end jeg gør mennesker omkring mig glade med dem.
  Tak for jeres svar igennem Signe, kan i fortsat have en god sommer.

  Kærlige varme tanker til jer alle Bibi

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bibi
   Jeg kom til at tænke på, om ikke du kunne udskifte lidt af jorden i surbundsbedet med almindelig havejord, for så kunne du jo bare plante dem i det? Og ellers er der nok andre, der bliver glade for dem, som du skriver :-)
   Held og lykke med det hele!
   Knus og tanker fra Signe

   Slet
  2. Kære Bibi
   Selvfølgelig er det dejligt at kunne forære nogen planter til andre, det kan du jo også gøre, men du kan jo også prøve at plante nogen af dem i surbundsbedet og se hvordan det går. Du kunne jo også købe nogen nye rhododendron og sætte i hullerne efter de døde. Intet er nemmere at passe end rhododendron. Jeg har en veninde på 75, som køber flere og flere rhododendron, fordi hun mener, at det er det nemmeste at passe, når man bliver ældre.
   Kh
   Lisbeth

   Slet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...