torsdag den 19. juli 2012

Farver og fejlfarver i vest-bedet


Da jeg i foråret lavede de nye bede på vestsiden af huset, bestemte jeg mig for, at holde mig til farverne hvid og lyserød (gerne sart rosa) - og måske en snert af lysegul. Men når man ser bedet i dag, så kan det nok være ret svært at gennemskue, at det var det, der var planen :-)


Der var jo allerede nogle planter i forvejen, bl.a. en sart rosa og en sart lysegul pæon, lyserøde akelejer, og mest centralt placeret: min New Dawn op af huset.


Desuden lyserøde stokroser og hvide klokker.
  

Hvide og lyserøde rølliker - så beslutningen om at holde bedet primært i hvid og lyserødt, var jo ret nærliggende :-)


Da jeg plantede nye planter i bedet efter det var blevet udvidet, forsøgte jeg derfor også at ramme den samme farveskala. Her er det violfrøstjernen Elin, der på yndigste vis mænger sig med New Dawn - lige i stilen :-)


Den lyserøde ærenpris Pink Damask - her i selskab med hostablomster


En sartrosa storkenæb Maurice Moka med mørktbrogede løv, og en anden storkenæb Lilac Ice (der dog har en anelse blålilla skær - men stadig indenfor skiven :-)


Og endnu en lyserød storkenæb og hestemynten Monarda Fishes


Og så flyttede jeg et par af de hvide lupiner over i bedet også. Der står i øvrigt også en høstanemone, men den er ikke sprunget ud endnu - billedet her er fra bedet foran mit soveværelse, hvor de første sprang ud for et par dage siden.

Og så kommer vi til de knapt så hvide og lyserøde blomster, som også er dukket op i bedet, selvom de ikke rigtig har noget at gøre her


Agastachen Pink Beuaty havde jeg forventet var mere lyserød, men den er nærmere blålilla, så jeg tror, jeg skal have fundet en anden plads til den.


Og de blå klokker her, kan passende følge med.


Der dukkede også et par mørkpink rølliker op, som jeg også skal have forflyttet. Jeg vidste godt, at de var der, men før de blomstrer, kan man jo ikke se, om det er den rigtige farve, man flytter - og det skulle jo nødigt være de hvide eller de lyserøde.


Men det mest farve-malplacerede er nok de her rød-pink stokroser, som blomstrer for første gang i år. Og desværre er sådan nogen jo næsten umulige at flytte rundt på med deres lange pælerødder :-/


Så bliver det lidt lettere at flytte solhatten Cranberry Cupcake, der matcher stokroserne bedre end resten af bedet - og som helt sikkert vil gøre sig godt andre steder i haven.


Den sidste fejlfarve er (indtil videre - der kan jo nå at dukke mere op) de her mørke valmuer (troede kun jeg havde drysset frø at de lyserøde), men den tror jeg måske egentlig ikke er så tosset i bedet, når det kommer til stykket - og frøstandene er jo skønne.


Faktisk overvejer jeg, om jeg skulle udvide farveskalaen i bedet til også at rumme et par strejf af mørklilla. Måske kunne jeg også drysse lidt frø af de små prydløg, som jeg har en del af i det dråbeformede bed. Nå, det vil jeg lige tænke over.

 

Men bortset fra, at der skal flyttes et par planter, så er jeg nu ret glad for, at jeg fik lavet bedet her. Jeg kan dog godt forestille mig, at der bliver flyttet rundt på endnu flere planter de kommende år, før jeg bliver helt tilfred - men det er jo også en del af charmen ved at ha' have :-)

Ha' en rigtig dejlig aften!

6 kommentarer:

 1. Mums det ser sart og smukt ud med de sart lyserøde og hvide sammen.
  Det med at flytte og lave det hele mere perfekt, så farverne matcher kender vi vist alle til. Og det er jo en del af charmen ved haven - vi kan altid finde noget at lave bedre.
  Mht. stokrosen kan du så ikke lade den få frø i år og så så dem i efteråret på det nye sted. Eller stikker den for meget i øjnene til at lade den stå i bedet?

  SvarSlet
 2. Der er mange fine planter i det bed, synes jeg, men må medgive at stokrosen ikke lige passer. Jeg synes aldrig, man kan være sikker på stokrosers farver, så jeg vælger at se bort fra, at nogen af mine ikke passer sammen. Kan du ikke også gøre det? Til næste år har den måske en helt anden farve. Mine er aldrig samme farve hvert år, synes jeg.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 3. Det er en svær en - den der med at lave farvekoordinerede bede.
  Man tror man har ramt skalaen og når så noget blomstrer er det for mere blåt end lilla eller mere pink end rosa osv.
  Jeg synes nu kun det er Stokrosen, som sådan rigtig stikker i øjnene, når man ser bedet i sin heldhed.
  Elsker at du har så mange Storkenæb....de er så yndige

  SvarSlet
 4. Ja, stokroser i den fare er ikke så heldigt her. Jeg venter lige og ser, når resten springer ud, om de er lige så røde, men det ender nok med, at jeg graver dem allesammen op, og sår nogle lyserøde eller hvide, for jeg synes ret godt om, at der er stokroser her - i de rigtige farver :-)
  Og resten af fejlfarverne flytter jeg også, hvis jeg når det mens de stadig blomstrer, så jeg kan se farverne - ellers kan det jo være svært at afgører, om de f.eks. er en blå eller hvid klokke, man har fat i. Og ellers når jeg det nok til næste år ;-)

  SvarSlet
 5. Hej Signe der er meget arbejde i at holde sig til bestemte farvetoner, jeg tror aldrig jeg bliver god til det , og kan faktisk godt lide når der er lidt overraskelser lagt ind i bedene, syntes egentlig godt det kan være lidt kedeligt hvis det hele er alt for strømlignet. Men kan dog også være gudesmukt. Hilsen Helle

  SvarSlet
 6. Godmorgen Signe,
  Kl er 8 om morgenen og jeg er helt inspireret fra morgen stunden.
  Købte verdens dejligste kolonihave igår som skal ha en kærlig omgang i haven hen over sommeren og efteråret, så vi kan nyde den i fulde drag næste år.
  Er blevet meget inspireret af dine flotte billeder, og måden du går til haven på.... og jeg vil følge dig fra nu af ; )

  Ha en dejlig have weekend.
  Kalle

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...