onsdag den 10. august 2011

Høstanemoner


Jeg holder helt utrolig meget af høstanemoner. Jeg synes de er noget af det yndigste, og har, siden jeg flyttede ind, drømt om at få et stort og overdådigt blomstrende bed udenfor mit soveværelse på nordsiden af huset.

Jeg var derfor en tur forbi planteskolen sidste år, men syntes de var for dyre. I stedet begyndte jeg at kigge efter frø på nettet, og så var det jeg (eller rettere sagt Google) pludselig faldt over en annonce i Den Blå Avis, hvor der var en, der forærede en klump høstanemoner væk, hvis bare man selv kom og gravede dem op, og kun en halv times tid med bus og metro, fra mig.

Jeg ringede selvølgelig omgående, næsten euforisk, og en time senere stod jeg i en fremmed have med spade og plastikposer og var igang med at grave dem op og pakke dem ned, så de var egnet til offentlig transport. Hjemme igen blev klumperne delt til 10-12 små planter og halvdelen plantet i deres eget bed foran soveværelset og resten sat rundt omkring i andre bede.

Det var midt i sommervarmen, så jeg var flittig med vandkanden, men alligevel kom de hurtigt til at stå som nogle sølle små indtørede pinde. Jeg havde derfor heller ikke forventet at se noget til dem i år.

Heldigvis er sådan nolge høstanemoner åbenbart sejere, end jeg lige gik og troede, for de kom igen i år. Ikke så store, men de var der da. De der har stået mest solrigt sprang ud for lidt over en uge siden, og nu er dem ved soveværelsets nordvæg også så småt ved at komme med blomster.


Det er ikke helt blevet det overdådige bed, jeg havde drømt om, men jeg håber, de gror til med årene - og så længe der er liv, er der da håb :-)

21 kommentarer:

 1. Hej Signe
  Bare rolig, de skal nok komme. Mærkelig nok er sådan nogle høstanemoner svære at få til at etablere sig. Men når de først er etableret, så breder de sig ud over det hele.
  Det er vidst også bedst at flytte dem om foråret. Det værste ved høstanemoner er, at de er svære at flytte i en hel blok. Lige meget hvor godt man graver og hvor stor klump, så deler de sig i flere stykker. Så jeg tror på, at du nok skal få en hel blok, måske om 2-3 år, men de kommer, bare du pusler godt om dem. :-) Held og lykke med dem.

  SvarSlet
 2. Jeg siger ligesom Høneballehaven. Bare fat mod - de skal nok komme. De kan ligne nogle sølle skabninger, men når de får fat går det hurtigt. Inden du ser dig om skal du til at hive nogle op igen.

  SvarSlet
 3. Rolig nu, jeg kan kun istemme de to kloge damer oven over mig!! Hvis de har besluttet sig for at din jord er ok, så kommer de med stor frodighed og lur mig om ikke du næste år sukker over hvor meget de breder sig...!
  Kommer du forbi Kolding har jeg masser af små skud fra et bed der blev flyttet, men de vælter stadig op af jorden... men så er der lige det der med forår - efterår. Hvis du kommer imorgen tror jeg sagtens de kan nå at etablerer sig inden vinter!! ;o)

  SvarSlet
 4. Åh, ja høstanemoner var også noget af det første jeg sørgede for at anskaffe mig. Heldigvis havde min mormor rigtig mange. Det har taget et par år for dem at etablere sig og nu har jeg flyttet dem igen og må vente endnu en omgang. Det er bestemt ventetiden værd.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 5. Hej Signe.
  Ja, høstanemonerne er så flotte også i en buket. Mine har bredt sig rigtig meget, så jeg vil dele dem til foråret. Jeg er blevet fortalt, at stauder, der blomstrer sent, skal planten om foråret og stauder, der blomstrer tidligt, skal plantes om efteråret.
  Du må også gerne hente en ordentlig "klump" hos mig til foråret.
  Mange hilsner fra Birgitte.

  SvarSlet
 6. Ja, de er skønne, de høstanemoner! Og de breder sig villigt, men alligevel er de nemme at begrænse, hvis man er lidt hård...

  Den lyserøde er skøn - har du ikke den hvide også? Du må hjertens gerne få en klump af mig, men der er vist længere end lige med bus og metro...

  Ulla

  SvarSlet
 7. Det är vackert med höstanemoner. Tyvärr har jag inga i mina rabatter, ännu....

  Ha det fint

  SvarSlet
 8. Høstanemone er bare skønne.
  Du skal ikke give op. Det skal nok lykkes.
  Jeg har forsøgt i mange år. De blev kun til nogle små uanseelige planter. Så flyttede jeg nogle og i år har jeg blomster.

  SvarSlet
 9. Det lyder jo som om prognoserne er lovende - glæder mig allerede til at se, hvordan det ser ud til næste år :-)

  Og om nogle år er det så måske mig, der giver klumper væk i Den Blå Avis til nybagte entusiastiske haveejere.

  Og sikke det vælter ind med gode tilbud - hvor er I bare søde. Jeg må nok desværre takke nej til de jyske, da jeg vist desværre ikke lige kommer på de kanter i nærmeste fremtid. Jeg kunne ellers godt tænke mig nogen af de hvide :-)

  Ha' en rigtig dejlig aften!

  SvarSlet
 10. Så fint atd e overlevde. Jeg har akkurat kjøpt tre stk. høstanemoner i dag, og håper jeg får de til.

  SvarSlet
 11. Skønt, skønt billede af høstanemonen - godt fanget :-)

  Jeg elsker dem ligesom dig. De er så fulde af liv - og du kan være helst sikker på at de vil vokse sig til det ønskede overdådige bed - og lidt til ;-)

  bedste hilsner fra Mette

  SvarSlet
 12. Hej Signe
  Sidste år så mine høstanemoner ud som dine, men i år... Oh la la... De er så fine og fyldige. Mine er helt mørk lilla, de er rigtig flotte, men jeg skal have fat i nogle hvide og lyserøde at blande ind. Ærgerligt at vi bor så langt fra hinanden ellers var jeg med på en bytter :-)
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 13. Ja, de er skønne - og sikke en dejlig historie :-) Jeg har plantet en del hvide i år (marts), og det er først nu, de er ved at få fat.

  Jeg har også tit undret mig over de høje priser på høstanemoner - de er nogle af de stauder, der ikke koster ret meget i indkøb.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Hej Signe.....jeg stemmer i koret - fat mod gæve kvinde :0) De er noget langsomme til etablere sig og bruger kræfter på rodnettet i første omgang - det er derfor plantning om foråret er det mest optimale med netop høstanemone.

  Men med din kærlige omsorg, nænsomme vanden og blide ZZznorken ud ad soveværelsevinduet......ja så er forholdene OPTIMALE ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Jeg er også vild med høstanemoner. Du må give dem lidt mere tid, så skal de nok komme.
  Smukt billede det første :-)

  SvarSlet
 16. Jeg elsker høstanemonen "Köhniken Charlotte" lige som alle de andre smukke haveleskere, der ahr kommenteret dit indlæg.
  Er særligt fascineret af dit fotografiske øje, skønt der ikke er så mange blomster ENDNU!. Men du får fremhøvet skønheden alligevel!

  JEg modtog nogle skud fra en af min mands venners mor. JEg satte dem ved terrassen og nu er de ved at inadere den efter 4 år, så jeg må grave op og sætte en annonce i avisen lilge som den, du så. Eller tage dem med til p0lantebyttemarked.

  Jeg forstår godt prisen, sådan som Anne Gine (staudecafeen) anfører. Det er jo markedet,der bestemmer og den er POPULÆR!

  Kh. Og hyg på denne regnfulde aften;

  Marianne
  DHH

  SvarSlet
 17. Jah og igen må jeg så næsten SKRIGE; jeg er IKKE Anne Gine for sørensen da - jeg er Marlene fra Staudefeen (har ovenikøbet skrevet mit navn) og har eksisteret i nok 5 år mere end Staudecafeen. Undskyld, men jeg fatter ikke, at jeg heletiden bliver forvekslet (kunne hun for søren ikke have valgt et andet navn!).

  Kærlig hilsen og med et ironisk smil,

  Marlene

  SvarSlet
 18. Jeg er også sikker på at dine høstanemoner nok skal komme godt igang i løbet af et år eller to mere. Især hvis du vander dem lidt, hvis det bliver for tørt. Ikke at man kan huske hvordan det føles, vel :-D
  Men ellers har jeg også masser du kan få af til næste forår. Jeg tror det er for sent at plante dem nu for i år.
  Jeg kan godt forstå din irritation, Marlene.

  SvarSlet
 19. Tak for endnu flere søde og opmuntrende kommentarer :-)

  Og Marlene, du er jo noget helt særligt for mig: Den første og indtil videre eneste af havebloggerne, jeg har mødt live, så der bliver ingen forvekslinger fra min side :-)

  SvarSlet
 20. Hej Signe,
  Mine høstanemoner er først i år begyndt rigtig at brede sig. Så de skal lige etablere sig. Jeg er også på jagt efter den hvide. Dejligt at nogle giver deres overskud væk gratis.

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...