søndag den 25. september 2011

Hvordan skal jeg lave min sti?

Jeg går og overvejer, om jeg skulle prøve at få lagt belægning på stien fra havelågen til gårdspladen inden vinteren, så jeg kan kommet tørskoet op til huset, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan det skal være.

Jeg har prøvet at lægge stenene på forskellige måder, for bedre at kunne se det for mig. Problemet opstår, fordi hverken stien eller bedene er tegnet med lineal og rette vinkler. Stien skal forløbe stort set som antydet på de første par billeder (selvfølgelig noget bredere ud mod venstre, men hvad skal jeg stille op med området til højre mellem stien og det bed, der er i hjørnet ved huset?


Jeg kunne, som man kan se på det første billede, lade stenene i bedet langs stien (det er det dråbeformede bed med det nye æbletræ)  fortsætte så græsplænen bliver afgrænset i en lige linie, hvilket nok vil være lettest i forhold til at slå græs. Det skaber så et indkranset område mellem stien og det andet bed i hjørnet, som evt. kunne fyldes med grus eller småsten (og måske pig- eller brosten på et tidspunkt).

En anden mulighed (billede nummer to) er at lade stenene, der kanter det dråbeformede bed langs stien, fortsætte som en del af stien. Det giver dog ikke på samme måde mulighed for at lave en lige afgrænsning til græsplænen.På disse billede (det to første fra maj og det sidste fra juli) kan man bedre se konturerne af de to bede, hvilket måske kan være en hjælp. På billedet fra juli kan man se at kanten af græsplænen her svarer til model 1 - altså en direkte fortsættelse af det dråbeformede bed. 


En tredje og fjerde mulighed som egentlig er varianter af model 1 og 2, var allerede nu at lægge sten i mellemrummet mellem stien og bedet i hjørnet, men det kan selvføldelig også gøres med eller uden den lige afgrænsning til græsplænen.

Ulempen ved model 3 er, at stenen er svære at få helt ud til den lige kant, men det kunne måske løses ved at banke et par hjørner af - eller som model 4 ved at droppe den lige kant. (Jeg er dog ikke helt sikker på, at jeg har sten nok til at fylde ud lige nu - men derfor er det jo alligevel vigtigt, at afstanden mellem bedet og stien passer, så jeg evt. kan lægge dem senere).
Da jeg ikke rigtig kan komme videre, før jeg har truffet en beslutning, håber jeg, at der er et par kreative læsere, der har lyst til at give deres vurderinger :-) 

Her kommer et par billeder til at de fire forslag set fra amdre vinkler:

Det afgørende er som sagt at vælge mellem model 1 og 2 (3 og 4 er jo bare varianter af de to første).

Lige nu hælder jeg nok selv til en variant af model 1, men hvor jeg venter med at lægge afgrænsningen til græsplænen, til jeg har fundet en anden type belægning f.eks. brosten eller pigsten - men så er der skabt plads til at de kan lægges i direkte forlængelse af et dråbeformede bed.

Hvad synes du?

----
Tilføjet senere:

Hej Vivik

Mange tak for din kommentar :-)

Jeg er ikke helt sikker på, præcis hvad du mener, men tænker, det måske var noget i den her stil?
Enten uden den lige afgrænsning til græsset?
Eller som her, hvor jeg holder fast i den lige afgrænsning (det gør samtidig stien en sten bredere, hvilket egentlig ville være meget godt)?

I andre er selvfølgelig fortsat meget velkomne til også at komme med jeres holdninger :-)

6 kommentarer:

 1. Det vil blive dejligt for dig at få lagt lidt fast bund på den sti :-)

  Når jeg ser billedet der viser din have set fra lågen, vil det være helt naturligt at gå ud til bedet med stenene. Det meget lille stykke jord, der ellers vil være mellem sti og bed, ville jeg holde mig langt væk fra, for det vil sikkert altid bare blive "noget og ingenting".


  Ud fra det jeg kan se på billederne, ville jeg vælge model 3, dog med den lille ændring at lave et ganske lille sving på kanten, så stien glider naturligt rundt i stedet få at få det lille hak i hjørnet. Det er ganske lidt der skal til, for st give en meget bedre virkning :-)

  Jeg ville også foretrække den lige kant mellem sti og plæne. For det første giver det en pæn afsluttet overgang mellem sti og plæne, men den er også nem at kante :-) Med en ujævn kant er det besværligt at holde en pæn afgrænsning mellem sti og plæne :-)

  Kan godt se, at du er nødt til at få skåret/hugget nogle kanter til, for at det kommer til at passe. Selvfølgelig kan du hugge kanterne til, men kan være lidt svært at lave pænt uden det rette værktøj. Har du selv en vinkelsliber, eller kender du en der har en, så lån den. Sæt en diamantskive på vinkelsliberen (det SKAL være en diamantskive!!)Så tager det ingen tid at skære de sten til.
  Ærgerligt du bor så langt væk, ellers havde jeg gerne hjulpet dig med de kanter.

  Efter at have skrevet ovenstående, og sidder og ser på billedet med lågen, kommer jeg til at tænke på, om det kunne være muligt, at du bare rykker hele stien ud mod bedet, i det stykke nærmest huset, og dermed holder stien i samme bredde hele vejen op, så slipper du for alt det med st hugge og skære sten. Det ser for mig ud til, at dit bed til venstre så bare bliver lidt bredere, og det vil vel være fint nok.

  Held og lykke med projektet :-)

  SvarSlet
 2. Det var lige netop det nye billed 1 jeg mente :-)
  Da jeg kun ser det hele på billeder, er det altid lidt svært at bedømme, men vil du have sien bredere er det da fint at ligge den ekstra kant. Jeg ville dog lade den følge svinget på stien, faktisk kun den øverste sten billede 4, der skal skubbes lidt ind mod stien (bare en lille detalje, hvilket ofte er det der gør en stor forskel).

  SvarSlet
 3. Det bliver meget fint med en sti. Jeg er desværre ikke særligt stærk udi belægningskunsten, men du har god sparring med Vivik, kan jeg se.

  Det ser godt ud når, den bugter en smule, og det er måske smag & behag om man kan lide den ekstra kant?

  Ulla

  SvarSlet
 4. PS... Nu læser alle jo hos dig, så et lille suk fra mig... Hvad hjælper det at jeg lægger en stak morgenbilleder på min blog søndag morgen, men indlægget kommer ikke på hos nogen af jer andre... "Blogger"s veje er uransagelige.

  Ulla

  SvarSlet
 5. Her er jeg ikke stærk til at give gode råd, så jeg overlader det trygt til Vivik, for hun kan.
  Held og lykke med det :-)

  SvarSlet
 6. Kære Signe
  Jeg er så imponeret over alt det, du har nået på så kort tid. Stien som bugter sig lidt i en lille bue er køn, og jeg tror at det bliver super når man ser det dråbeformede bed og den svungne sti.
  Held og lykke med arbejdet.

  Kh
  Eva

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...