lørdag den 29. april 2017

Oversigtskort

Jeg kunne forestille mig, at det er lidt svært at overskue, præcis hvordan min have hænger sammen lige nu (i det omfang, den altså hænger sammen ;-)), så jeg har tegnet et hurtigt oversigtskort over de bede, jeg har fået lavet i baghaven og hvordan baghaven i det hele taget hænger sammen med lysningen, huset, garagen (den kommende overdækkede terasse) mm. 


Tegningen er på ingen måde målfast. Til gengæld passer verdenshjørnerne ca med at syd er ned ad på tegningen. 

Acasieøen set fra syd

Her ser man acasie-øen forrest til højre - i midten i baggrunden er det den store ask (som desværre er let angrebet af askesyge, men forhåbentlig alligevel kan holde en del år endnu). Jeg har bevidst lagt bedene, så græsset danner en sti med asketræet som sigtepunkt.

Efter Acasieøen er det den nordlige del af magnoliebedet, som man her kan se - den sydlige del ligger udenfor billedet til venstre på den anden side af græsstien. Ved indgangen til stien er er plantet en lille stjernemagnolie i både syd- og nord-bedet (deraf navnet - men de er nogle små tynde pinde lige nu, så der går nok nogle år, før det visuelt begynder at leve op til sit navn). I baggrunden kan man i øvrigt se det nye påskeklokkebed, som jeg lavede sidste år - de er også adskilt af en græssti.


Her ses påskeklokkebedet fra en anden vinkel (den nordlige del af magnoliebedet ses til højre med det lille lærketræ i midten). Den lille bitte plante lige midt i den nærmeste del af påskeklokkebedet er en lille gulbladet hyld, så med tiden vil den også komme til at fylde godt op og give højde og form på bedet her ud mod græsstien.

Efter magnolebedene er jeg ikke kommet så langt endnu. Her skal der også laves bede på hver side, så græsstien forlænges i retning af asken. Jeg er gået igang omkring det store træ (en rød-el)på venstre side, hvor der bla. er plantet påskeklokker, cyklamen mm.)

Som afslutning/indgang til stien har jeg plantet to små maj-træer på hver side af stien, som man måske kan ane her. 


Og så er det også her lige inden bedene med maj-træerne (som jeg kun lige er startet på) at den nye sti til den lille bøg, jeg viste i går, skal laves. Til venstre ved indgangen til den nye sti tror jeg det bliver fint med den gule hyld, når den vokser til.

Her ses de små majtræer også.

Her er det udsigten fra acasieøen til asketræet - og den modsatte vej. Det grimme skur man kan se bag acasieøen næsten nede ved bækken, skal også rives ned på et tidspunkt - ja, projekter er der jo nok af :-)

Her er jeg gået længere ind i lysningen - helt til venstre ses den lille bøg i den "græsudposning" på lysningen som jeg fik ryddet for brændenælder sidste år.

Bøgen igen - og den kommende sti, som blev ryddet for et par dage siden.

Det sidste jeg lige vil nævne er garagen, der på et tidspunkt skal laves om til en overdækket terrasse, hvorfra man vil få udsyn til størstedelen af haven. Sidebeklædningen skal tages af, stolper og lægter skal males, og så skal taget fornemtlig have nye klare plascik-plader på (og allerførst skal den tømmes for en masse skrammel)

Der står også et skur på sydsiden af garagen som skal rives ned, så man også kommer til at kunne se mod syd ud på engen, når man sidder på den kommende terrasse. For et par uger siden rydede min gode ven Claus det snebær-krat, der voksede op af skuret. Hvert år plejer der at flytte hvepse ind her, så det var med at få det væk, inden de begyndte at flytte ind i år, så nu er det muligt at komme til at rive skuret ned uden at skulle slås med dem (om jeg også når det i år, vil tiden vise - men muligheden er der :-)).

Hov, jeg må jo også lige nævne det nye syren-land, som jeg også er ved at rydde og inddrage i lysningen.  Tjørnehegnet ud mod vejen blev nedlagt af en spritbilist tidligere på året, og der er nu plantet syrener.


Og så synes jeg det var oplagt at se, om jeg kunne erobre området mellem lysningen og det nye hegn.

Nå, nu skal jeg nok slutte for i dag. Det er jo heller ikke fordi, det er den kønneste årstid at tage billeder på, og der er stort set ingen færdiggjorte projekter og alt for meget rod. Men jeg håber, I alligevel syes det var sjov at få et overbliksbillede. Og så har jeg nu en masse "før-billeder", så jeg på et senere tidspunkt kan vise hvordan haven har udviklet sig med nogle mere charmerende "efter-billeder"  - jeg glæder mig helt vildt til at kunne se det om et par år, når magnolier, majtræer, hyld, syrenhegn mm er vokset mere til, og bedene er færdige og begynder at få mere karakter :-)

Ha' en rigtig dejlig weekend!

8 kommentarer:

 1. Hej Signe
  Det var rigtig gode oversigtsbilleder og god tekst, så man bedre kan følge med, tegningen er også fint lavet. Du er nået rigtig langt, flot klaret. Det ser i øvrigt ud som det skal i en skov med en påbegyndt have. Måske har vi et par syrener, hvis du kommer med den 29. maj og er interesseret?
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth :-)
   Ja, det gode ved den slag tegninger er, at man pludselig bliver mindet om, hvor langt man er nået, men som man kan se, er der udvidelsesmuligheder nok til at holde mig beskæftiget i mange år. Jeg ved endnu ikke, om jeg kan komme den 29. men skal nok give besked - og jeg tror ikke jeg behøver flere syrener lige nu, men det var ellers sødt af dig at tilbyde :-)
   Knus

   Slet
 2. Kære Signe
  Fine billeder og imponerende som du er i stand til at erobre nyt land. På oversigtskortet: Kvadratet nederst til venstre – det er køkkenhaven, ikke sandt?
  Og i øvrigt interessant at læse din artikel i bladet Vores Villa om kampen mod ukrudt og tilbageerobringen af tabte områder. Der var nogle gode strategier at hente.
  Mvh Carsten S. Hansen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Carsten
   Ja, erobringen er i fuld gang, men det er lidt af en opgave at følge med og nå at få luget alle de nye bede - også selvom jeg her strategier :-)
   Og dejligt, du kunne lide min artikel i VoresVilla :-)
   Knus

   Slet
  2. Og ja, køkkenhaven ligger nederst til venstre vest for huset og syd for indkørslen. Det kan være jeg skal vise lidt billeder fra den en af dagene :-)

   Slet
 3. Hej Signe. Et super godt indlæg og oversigtskortet er så fint. Det har i hvert fald givet mig en bedre indsigt i din dejlige have. Jeg havde faktisk i mit hoved en forestilling om at din lysning lå der hvor østhaven er, så det var dejligt at få det "på plads" :-). Hvordan har du lavet dit oversigtskort? Der hersker en skøn stemning i dine billeder. Dejligt med før billeder. De er rigtig gode at kigge på en gang i mellem, for via dem kan ens fremskridt virkelig ses. God søndag til dig. Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette :-)
   Jeg synes selv det kan være svært at få overblik over, hvordan andre bloggeres haver egentligt er indrettet (og er ofte blevet ret overrasket, når jeg har set dem live), så jeg tænkte at det også kunne være meget rart for andre at få et bedre overblik over min.
   Nu glæder jeg mig bare til en dag at kunne vise de smukke efter-billeder :-)
   Knus

   Slet
  2. Tegningen er oprindelig lavet i et tegneprogram (måske var det PaintNet), men jeg har føjet det nye område til i PhotoShop i går.

   Slet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...