fredag den 18. september 2015

Manglende husmordyder


Det spiselige fyldte ikke meget i min gamle have, men her i min store nye have er der bl.a. forskellige frugttræer, og drivhuset bugner lige nu af bl.a. tomater og vindruer (og i øvrigt også figener, men de er ikke helt modne endnu, og når måske heller ikke at blive det). Tomaterne kan jeg næsten holde trit med og nå at spise, efterhånden som de bliver røde, men i forhold til resten, så er det noget mere, end jeg kan gabe over.

Lige nu kunne jeg godt savne, at jeg var vokset op på landet med en mormor, der havde lært mig alle de gamle husmordyder udi syltning, henkogning og lignende. Der sker selvfølgelig ikke nogen katastrofe ved at lade frugterne falde til jorden og lade høns, insekter, snegle og mikroorganismer stå for oprydningen, men det ville da være lidt tjekket, hvis man som den mest naturlige ting i verden bare lige fik omsat det til et par hundrede dekorative glas i forrådskammeret, der kunne forsøde tilværelsen resten af året.


Men jeg har desværre ingen barnelærdom indenfor dette område, og jeg kan blive helt grebet af præstationsangst, når jeg surfer rundt på nettet for at få ideer til, hvad jeg skal stille op med denne akutte overflod. Det enkle liv er pludselig ikke helt så enkelt endda :-)

Jeg har dog besluttet mig for at forsøge at udvise en stor grad af selv-overbærenhed - det er helt ok at være nybegynder, det er også helt ok at nøjes med at tage små overskuelige skridt til at starte med, og det er absolut helt ok, at man ikke er tjekket.
I skrivende stund, ved jeg ikke helt, hvad det ender med. Måske bliver det bare til et par æblekager i år (nu får vi se) men jeg tror dog hverken at sneglene eller hvepsene har grund til alvorlig bekymring foreløbig. 

Ud over alt det spiselige, så er der også stadig lidt blomster rundt omkring i haven - bl.a. disse søde asters.

Og heldigvis kræver de ikke andet af mig lige nu, end at jeg nyder dem - og det føler jeg mig til gengæld ret kompetent til :-)

12 kommentarer:

 1. Hvad med at lave aeblemos? I det mindste kan du kontroller hvor meget du vil lave ad gangen saa det ikke er saa belastende til at starte med?

  KJ

  SvarSlet
 2. Man kan ikke det hele, heller ikke jeg. Det har heller ikke min interesse, så jeg sylter ikke eller bager ret meget. Men æblerne forærer jeg væk, nogen gange får jeg lidt igen i form af marmelade. Æblerne kan du fryse ned, så er der lidt til æblekage i vinter.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 3. Jeg kan stærkt anbefale den gode gamle Tørsleffs grønne syltebog. Du kan sikkert få den til omkring en 50'er hos Saxo og det er bare gennemtestede no bullshit opskrifter. Helt sikkert sådan som den mormor du ikke havde til at vise dig hvordan, ville have gjort det. Man kan altid eksperimentere og det er s....sjovt, men nogle gange er det bare fedt, at bruge noget der bare virker.

  SvarSlet
 4. Hej!
  Det var en riktigt fin skörd av vindruvor, stora och fina. Det är trevligt med egen skörd, men ibland kan man inte ta till vara allt. Jag brukar göra lite gelé av vinbären, och sylt av andra bär.
  Det är gott med egengjort.
  Lycka till /Marika

  SvarSlet
 5. Du har de samme tanker som mig med det "manglende led" i vores opdragelse :( :( Jeg forsøger også at finde gode løsninger på diverse syltninger m.m.

  SvarSlet
 6. Hej. Det er rigtig sjovt at sylte med videre, men det kan være svært at få brugt det hele. Jeg synes, du skal finde nogle opskrifter og kaste dig ud i det. Det er overhovedet ikke svært. Jeg tror, du kan finde ud af det!

  SvarSlet
 7. Hej. Tillykke med Dit dejlige sted og sikke meget Du får lavet - er fuld af beundring.
  Ang. overfloden så skidt med at man ikke selv får brugt det, for man kan jo bare give det væk, der er næsten altid nogen der ikke selv har eller måske et asylcenter i Din nærhed, hvor man ganske sikkert vil blive glad for noget lækkert frugt og hvor de sikkert også gerne selv vil komme og plukke det - bare en ide ����
  Mange hilsner
  Ghita

  SvarSlet
 8. Ja Tørsleff grønne syltebog den er uundværlig, og så dejlig nem at gå til. Glem alle de smarte opskrifter, hvor der skal så meget forskelligt i. Lav det enkelt og du vil garanteret glæde dig over, hvor nemt og hurtigt, du kan lave mange glas til dit forrådskammer. Du kan jo fryse frugterne ned og så hygge dig med sylte på de lange mørke vinteraftner. God fornøjelse.

  SvarSlet
 9. Ja, giv væk i rå mængder og væk en masse glæde!
  Min farmor henkogte pærer hvert år (og hun havde mange), men selv om pærer med flødeskum var på repertoiret adskillige gange årligt, kom vi aldrig igennem dem og måtte smide mange gamle glas ud, da hun drog på plejehjem. Det skar hende i hjertet, det gamle skind.
  Lav en kalkule af, hvor mange glas chutney/marmelade whatever, du spiser/forærer væk og lad resten være.
  Man kan i øvrigt også tørre en del.. i ovnen.. både tomater, æbler og vindruer..
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 10. Det lureste er å kjøpe en stor fryser. Det er mye enklere å oppbevare mos og bær i den enn å ha det på glass.
  Epler kan deles i skiver og fryses for å bruke i eplekaker senere. Eplemos og eplesyltetøy. Pærene kan kokes til mos - de er så søte et det nesten ikke trengs ekstra sukker. Lag tomatsaus av tomatene og frys bort i små porsjoner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, også levere eplene til pressing. Eplemost er veldig godt.

   Slet
 11. Jeg har endnu ikke turdet kaste mig ud i det med at sylte....okay jeg laver gele...men det er også meget nemt med gelepulver :)

  Til gengæld laver jeg en hel del saft.... Jeg har lavet saft af æbler, hyldebær, hindbær, rabarber.... Kan anbefale dig at købe en saftkoger...de er ikke så dyre mere og det gør saftlavningen enormt nem.

  Mine egne æbler (der er kun et lille træ) bliver altid brugt til æblemos, som ryger i fryseren.

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...