fredag den 12. maj 2017

Skulle havebloggerne lave en forening?


Jeg synes, at Haveblogland har været en af de mest positive fora, jeg nogensinde har været med i. Vi deler en smittende begejstring for haver og planter, vi hjælper og støtter med gode råd og søde kommentarer, vi følger med i hinandens liv og drømme, og vi mødes af og til og føler, vi nærmest kender hinanden som venner. Jeg synes det er ret fantastisk, og det har jeg ikke lyst til at miste.


Som jeg ser det, så er en af vores styrker, at vi har givet plads til mangfoldigheden, så alle der deler haveglæden har kunnet være med. Nogen er til økologisk køkkenhave, andre til blomstrende krukker, roser, stauder osv. Nogle skriver med en underfundig humor, der får en til at le, andre tager smukke billeder eller har en enorm viden, man kan blive klogere af. Nogle giver sig tid til at lægger mange kommentarer og "kitte" os sammen, mens andre ikke har tiden til at være så aktive eller nå så vidt omkring, og det er der også plads til. Det er haveglæden, der er den drivende kraft.

I takt med at resten af haveverdenen begynder at få øjnene mere og mere op for bloggerne, så kan det ikke undgås, at det vil påvirke os, men hvis vi går sammen, kan vi måske være med til at sikre, at påvirkningen ikke får alt for mange negative konsekvenser - og måske endda en masse positive.

Det er tydeligt at Haveselskabet bl.a. har fået øje på havebloggerne, hvilket jo er dejligt. I tirsdags havde de inviteret nogen af os til et rigtig fint arrangement på Egeskov Slot for at høre om Cph Garden, og de har også lavet en blog-award, hvor en håndfuld bloggere er nomineret. Umiddelbart er det fine initiativer, men der er en risiko for, at de kan have den negative effekt, at det kan virke ekskluderende og demotiverende for dem, der ikke er blandt de udvalgt - ikke mindst fordi det kan være svært at gennemskue præcis hvilke kriterier bloggerne bliver udvalgt efter.

Jeg kan være lidt nervøs for, at vi får en opdeling i et A- og B-hold. Selvfølgelig vil der altid være nogen bloggere, der er dygtigere eller mere populære end andre, men vi har alle sammen glæde af, at Haveblogland er så mangfoldigt som muligt, så der er noget for enhver smag. Og ingen har glæde af, at nogen sidder tilbage og føler sig hold udenfor det gode selskab, og derfor måske vælger at trække sig.

Hvis vi nu stak hovederne sammen, kunne vi istedet give vores bud på, hvordan vi f.eks. i samarbejde med Haveselskabet kunne være med til at fremme haveglæden og mangfoldigheden, og undgå at det kom til at virke eskluderende. Det kunne f.eks. være, vi kunne lave en fælles guide til havebloggene, have en blogroll på HS's hjemmeside, have en stand på Cph Garden eller noget helt fjerde.

Der er også flere og flere producenter af have-grej, der har fået øje på os, og mange af os bliver jævnligt kontaktet i forhold til at skrive sponsorerede indlæg. Måske kunne vi også stå stærkere, hvis vi havde et forum, hvor vi kunne give hinanden gode råd og måske nogle fælles retningslinjer ol., så vi ikke bliver spillet ud mod hinanden eller begår de samme fejl.

Så jeg har tænkt, at det måske kunne være en idé, at vi stiftede en forening for danske havebloggere (det kunne evt. også bare være en facebookgruppe - men en forening ville have den fordel, at vi kan tale med en samlet stemme i andre sammenhænge f.eks. overfor Haveselskabet, og så kunne man jo bakke den op med en facebook-gruppe, hvor vi kunne tage snakkene). Formålsparagraffen kunne være: At sikre et mangfoldigt og inkluderende haveblog-univers, der kan bidrage til at sprede haveglæde.

Det er muligt, der slet ikke er stemning for det, men lad mig endelig høre, hvad I andre havebloggere tænker?

19 kommentarer:

 1. Hej Signe
  Det er solskin, og mon ikke folk har travlt i deres haver, så det varer lidt inden kommentarerne kommer. Jeg synes, det er vise ord, du kommer med, men jeg synes bestemt ikke, at Haveselskabet har opført sig særligt vist. Jeg har ikke fortrudt, at jeg meldte mig ud.
  Jeg kan mærke, at jeg ikke kan skrive noget positivt, så ikke flere ord her fra.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Er heller ikke medlem længere, - dog ikke på grund af dette

   Slet
 2. mojn Signe-bine
  Godt skrevet :) :) især omkring haveselskabets indblanding omkring havebloggerne. Jeg har også haft den opfattelse at de nu "forsøger" at dele blogverden op i A og B hold ????, og jeg vil lige gøre opmærksom på at dette er ikke "sure opstød" men lidt fortvivlende tanker fra mit hoved.

  Samtidig kan jeg godt nikke genkendende til det som Høneballehaven skriver, også med udmeldelse af haveselskabet, dog er jeg stadig medlem og er glad for det, men hvis linjen fortsætter som nu, tvivler jeg på fortsat medlemskab desværre..

  Du har fuldstændig ret i at havebloggerne skal holde sammen, store som små, nye som gamle og m.m. - jeg personligt anser ALLE haveblogger som gode venner og som bidrager lutter dejlige haveting her på nettet - og det nyder jeg...

  Men kunne vi få Haveselskabet til at "samarbejde" lidt bedre med ALLE haveblogger som du selv foreslår , ville være en drøm :)

  Og til sidst... ikke mindst, dette skal ikke opfattes som sure opstød, eller begyndelse til shit-storm eller lign. Men bare nogle tanker jeg lige havde til dette interessante indlæg...  SvarSlet
 3. Jeg synes du skriver en del fornuftigt og haveblog-universet som jeg stadig er temmelig ny i. Et samarbejde med Haveforeningen ville da også klart være bedre end almindelig mistro og fjendskab, men er der behov for endnu en forening? Er det ikke bedre vi "flyder" stille og roligt rundt i cyperspace med eventuelle personlige møder af og til? Er det ikke det uorganiserede der virker så tiltrækkende, så tilgængeligt? Og risikerer vi ikke at lave de samme fejl som andre foreninger gør, hvor bestyrelsen handler henover hovederne på medlemmerne og en masse kræfter går op i administration. Ja, jeg har mine tvivl, men deler din begejstring for haveblog-folket, som virkelig er en positiv og inspirerende forsamling.
  Jeg er så rigtig ked af du lige inddrager FB til sidst, for jeg fatter ikke hvad man skal der.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 4. Haveblogs har ikke noget med Haveselskabet at gøre - undskyld mig....eller det havde de ikke, ind til for få uger siden!

  Alene i dag er der 3 blogge fra Egeskov med UDVALGTE havebloggere - det er ikke godt, nej det er rigtig skidt. Det skaber splid og splittelse og er demoraliserende for de bloggere som ikke er UDVALGTE, på trods af at de laver blog indlæg dagligt!!

  Hvis Haveselskabet ville havebloggerne noget godt skulle de have lavet en åben invitasion til alle bloggere, sådan som vi gør i Kolding til BLOGTRÆF. Det ville efter min mening have været meget intiligent markedsføring for CPH og blogverdenen. Endnu engang har de trådt godt og grundigt i deres egen kage!!

  Det handler om MARKETING MARKETING og MARKETING.

  SvarSlet
 5. Hej Signe!
  De fleste haveejere dyrker deres have af en særlig interesse for den mangfoldighed haven indebærer og muligheden for at få afløb for sin kreativitet og få frisk luft og motion.
  At dele sin glæde med andre og få inspiration samtidig har været og vil forhåbentlig fortsat være en mulighed blandt havebloggere.Som sådan føler jeg ikke behov for en anden "forening" !
  De tanker jeg iøvrigt gør mig omkring haveselskabets uheldige opdeling af havebloggere er på bedste vis udtrykt af Susanne Irming.
  Endvidere synes jeg at Lisbeth har truffet en god beslutning m.h.t. udmeldelse af haveselskabet om det så er p.g.a. den verserende dumhed fra haveselskabet eller der ligger flere ting bag.
  Jeg har for lang tid siden bestilt billet til CPH-Garden og set frem til denne oplevelse,men det er ikke med samme lyst jeg møder op d.21/6!
  Hilsen fra Lise

  SvarSlet
 6. Hej Lise
  Det er mest på grund af den verserende dumhed, men også fordi jeg syntes, jeg har været medlem længe nok.
  Jeg håber alligevel, at du får en god oplevelse til CPH-garden, men jeg kan godt forstå, at lysten er gået lidt væk.
  Hilsen Lisbeth

  Til Signe
  Det var flot, du tog emnet op, vi er nogle, der har fået luft.
  Men det er ikke dig, vi er ude efter. Du kan jo ikke gøre for det.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 7. Hej Signe
  Super indlæg du har lavet, jeg tror bestemt det har fået en del af os til at reflekterer lidt over hvad havebloglandet står for.
  Jeg personligt har haft stor glæde af at være haveblogger og har herigennem fået mange venner rundt om i landet, vi mødes over vores fælles interesse Haven.
  Jeg er ikke medlem af Haveselskabet og syntes heller ikke jeg har det store behov for det.
  Men jeg deltager gerne i deres arrangementer, i onsdags var jeg til et af deres plantemarkeder. Haveselskabet er dygtige til at få havefolket samlet og nu er det så CPH-garden de har stablet på benene. Og det skal jeg da også ind og se.
  Desværre har Haveselskabet nu fået delt bloggerne i 2 og det er ikke i orden der er nogen der skal føle sig "overset" eller mindre populær.

  Jeg håber da at ikke at Haveslskabet får held med at få lavet deres opdeling af bloggerne, for det er jo ikke os alle sammen der er medlem af haveselskabet men bare er Bloggere der nyder det gode fælleskab der er og sådan skal det blive ved med at være, det behøver vi ikke en forening for.

  Hilsen fra Linda  SvarSlet
 8. Jeg kan efterhånden mærke, at de der Egeskov indlæg er begyndt at irritere mig, og jeg tænker, at de pågældende bloggere i deres begejstring over arrangementet helt har glemt at skrive, at deres indlæg er sponsoreret af Haveselskabet.
  Umiddelbart tænkte jeg, at din ide, Signe, med at danne en forening ikke var så tosset; men så kom jeg til at tænke på, at der så skal vælges en bestyrelse og en formand og laves vedtægter osv. Det kan jeg slet ikke forestille mig i forbindelse med havebloggene, så jeg vender også tomlen nedad.
  Vores allerstørste problem lige nu er for mig at se, at det fælles forum danske haveblogs ikke længere bliver opdateret.
  Hvad Haveselskabet angår, så er det Haveselskabet, der har brug for os bloggere, ikke omvendt. Jeg bliver hverken A eller B blogger af, at Haveselskabet inviterer udvalgte bloggere til Egeskov i deres reklame for deres nye arrangement, og jeg kunne ikke drømme om at dele andre haveblogs ind i A og B kategorier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ - jeg vil heller ikke kategoriseres som b-blogger. Jeg er hvilende-blogger, men den titel har jeg givet mig selv ;)

   Slet
 9. Et stort og rungende NEJ TAK her fra. Det bliver i hvert fald ikke med mig som medlem. Om jeg er A, B eller C haveblogger har aldrig interesseret mig. Jeg blogger faktisk for min egen skyld, for at kunne se tilbage på tidligere år. Er der så nogen der gider læse det jeg skriver og viser er da dejligt men ikke noget jeg går så meget op i. Med hensyn til sponsorerede indlæg springer jeg dem simpelthen over. Der kommer aldrig reklamer på min haveblog...så er det jo ikke min.

  SvarSlet
 10. Jeg er godt nok ikke haveblogger, men blogger om livet som det nu former sig for mig, strik, natur - og også lidt om min have, som jeg elsker. De fleste blogger vel ikke for at blive 'opdaget' af Haveselskabet, men for sin egen og sine læseres skyld. Jeg kender ikke baggrunden, men at Haveselskabet udvælger en flok, kan måske være udtryk for, at blogverdenen er ret uoverskuelig og at det ofte er tilfældigheder, der bestemmer, hvilke blogs man finder frem til og læser med på. Men et åbent arrangement, havde selvfølgelig været det kloge valg og måske bliver de klogere?
  En rigtig forening er måske overkill og vil formentlig også dele havebloggerne i 'de rigtige' og de der er lidt mere loose og ikke får meldt sig ind. Men måske et lidt tættere interessefællesskab, godt støttet af nogle ildsjæle?
  Mit største problem, at finde et sted med en god oversigt over (f.eks.) haveblogs med en lille personlig præsentation. Måske inddelt i temaer efter interesse (generelle, økologi, roser, urtehave - eller hvad man nu går specielt op i),
  Tak for en dejlig blog, Signe.

  SvarSlet
 11. Jeg kan godt forstå dine tanker bag dette indlæg, men jeg må sige at det ikke interesserer mig hvad Haveselskabet gør og hvem de inviterer til særlige events, jeg er heller ikke medlem... Jeg er ikke engang sikker på at der er en spirende opdeling i A og B havebloggere, for selv blogger jeg bare for min egen skyld og synes selvfølgelig at der er dejligt at nogen læser med og også kommenterer - og sådan tror jeg at rigtig mange havebloggere har det. Havebloggeriet har givet mig mange nye venskaber og udvidet min horisont, jeg tager ikke anstød af at nogle er nomineret til Awards eller inviteres frem for andre... Men en forening for os havebloggere må jeg desværre melde pas på og her læner jeg mig op ad de ovenstående kommentarer fra Susanne,Marie og Rita.

  SvarSlet
 12. Hej Signe
  Nu har jeg jo slet ingen blog, men blander mig, hvis jeg kan hjælpe med noget inden for mit område. Jeg studsede også over haveselskabets initiativ på Egeskov,men de laver jo så meget.Nu interesserer CPH-garden ikke mig. Jeg er inviteret til at deltage med stand og rådgivning, men har takket nej, da det virker for højtravende for mig.
  Haveselskabet bruger mig som rådgiver, men jeg skylder dem ikke noget.
  Jeg synes det ville være synd,at putte havebloggerne i en forening. Netop den uformelle tone og det frie ord uden hensyn til A,B el.c. Man kan skrive,kommentere og spørge om alt,der falder for og tonen er altid sober og hensynsfuld. Nogle falder fra. Andre kommer til. Lad friheden være det styrende, ikke en forening.
  Tak alle for nogle gode blogs.
  Anne Marie

  SvarSlet
 13. Hej Signe

  Jeg kan simpelthen ikke se, at Haveselskabets nominering af nogle haveblogs eller det blogger event, skulle være et forsøg på at splitte havebloggere i et A og B hold. Jeg er temmelig sikker på, at Haveselskabet ikke laver disse initiativer for havebloggernes skyld, men for deres egen. Det ville undre mig meget, hvis ikke formålet med initiativerne var, at få bloggerne til at reklamere for CPH gardens. Det er klar, at Haveselskabet udvælger de blogs, hvor de vurdere, at de kan få mest 'value for money'.

  Omkring haveblogger forening, så siger jeg pænt nej tak til at deltage, og jeg har samme holdning som Marie, Rita og Frk. Anemone.

  Tak for et godt indlæg Signe.

  SvarSlet
 14. ....men det ER nu sødt af dig at tænke på os andre. Stort knus fra mig

  SvarSlet
 15. Tak for et rigtig fint indlæg, og tak for sidst, jeg syntes dine tanker om en forening/Facebook side, elle bare ideen om at vi som blogger skal snakke mere sammen ide er rigtig god. jeg tror heller ikke en forening ville kunne læse de omtalte udfordringer vi har lige nu, og jeg kan kun se at der kunne komme endnu flere. Jeg syntes tilgengæld godt vi kunne være bedre til spontant at mødes, og dyrke det gode fællesskab vi allerede har noget mere.
  Til det med HS så tror jeg virkelig ikke de har haft til hensigt at dele haveblogger op i A og B blogger, hvorfor skulle de dog det. De vil gerne have noget omtale af deres arrangement, og så er den ikke længere. Jeg har været medlem af HS længe før jeg blev blogger, jeg syntes de gør et virkelig godt stykke arbejde alle sammen, jeg glæder mig til CPH, og jeg vil gerne reklamerer for det. Det vil jeg fordi jeg er stolt over at vi i Lille jantelovs ramte DK også kan samles til en fest, hvor vi hylder panteglæden stor som lille, og de personer som har været med til at sprede den.
  I forhold til at blogge så blogger jeg lige som de fleste andre også for min egen skyld, men jeg blogger også for alle jeg der har lyst til at læse med på min blog. Jeg blogger fordi jeg gerne vil dele min have glæde, lige som jeg håber vi alle kan gøre på CPH. og fordi jeg kan lide at være en del af det her lidt spøjse fællesskab. Jeg elsker at læse med på alle i andres blogge, både dem som nørder og dem som dimser, og dem som brokker og dem der diskuterer (bare det ikke bliver personligt) jeg kan godt lide at vi er så forskellige som vi er, og at nogle ikke altid er enig gør det kun mere interessant. jeg syntes selvfølgelig ikke der er nogle blogger der skal følge sig udenfor, det er så fint at nogle blogger har lavet tiltag for at hjælpe nye blogger. Men jeg syntes samtidig gerne der må være, for at bruge dit udtryk A og B blogger. Ej det lyder så negativ, men jeg så gerne nogle flere bloggere gå all inn for at få en virkelig god blog, og jeg hyllede dem gerne for deres arbejde. Jeg syntes der er lidt for meget fnidder, du får og jeg får ikke. I stedet for at at brokke sig over den måde HS har udvalgt på, så klap de dygtige blogger på skulderne som er blevet udvalgt, der er faktisk nogle i mellem som gør det rigtig godt. Jeg har ikke selv tiden og energien til at blive iværksætter, halvtids eller fultidsblogger, men de have interesseret der har, vil jeg gerne fremhæve, de er da også en gulerod for at få andre til at gøre lidt ekstra.
  Jeg håber virkelig vi bliver mange der mødes til CPH, jeg er sikker på det bliver en fest for alle.

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...