søndag den 1. februar 2015

BILLEDBEHANDLING

Jeg har stort set aldrig gjort andet ved mine billeder, end at hente dem ind på computeren og beskære dem i Picasa. Hvis det virkelig gik højt, blev der tilføjet lidt kontrast. Og jeg har i øvrigt bare brugt de jpg-filer, som kameraet selv har lavet.

Men nu, hvor jeg vil til at leve af at tage billeder, så kan man jo ikke bare lade det være op til kameraet at omdanne billederne til jpg-format - det svarer lidt til at man i forgangne tider sprang mørkekammerarbejdtet over, og afleverede dem til fotohandleren, der bare proppede dem i en fremkalder-maskine (hvis der er noget, der heder sådan - men I forstår sikkert pointen). Hvorom alting er, så er jeg nu gået igang med selv at "fremkalde" billederne ved at hente dem ind i raw-format, som rummer mange flere detaljer, og derefter selv justere dem, inden jeg omdanner dem til jpg.


Den slags foto-arbejde findes der en række programmer til, og jeg var egentlig gået igang med at lære programmet Adobe Lightroom at kende, da jeg blev gjort opmærksom på, at der var et program, der var endnu bedre. Programmet heder Capture One og er i øvrigt produceret i Danmark.

Det er jeg så gået igang med at lære at kende i går (man kan prøve det gratis i 30 dage), og jeg har meget, meget lang vej igen, men her kan i se et par eksempler på, hvad jeg får tiden til at gå med i disse dage (venter jo ellers utålmodigt på, at det nye kamera skal komme). De store billeder er dem, jeg har haft en tur gennem Capture One, og de små er de jpg-filer, som kameraet selv lavede. Jeg har måske en tendens til at give dem lige i overkanten med farve, men det tilskriver jeg årstiden, for hvem kan ikke godt bruge lidt mere kulør i sådan et gråt og småtrist januarmørke, som vi har haft de sidste par dage.

Jeg glæder mig til, at jeg får lidt mere styr på programmet - og til at kunne fodre det med billeder fra det nye lækre kamera, ikke mindst. Og jeg håber I også vil komme til at mærke det på billedkvaliteten her på bloggen, og at I vil nyde, at der bliver kælet lidt mere for dem :-)

Ha' en rigtig dejlige søndag - lige nu tegner det i øvrigt til at blive en skøn solskinsdag her :-)

13 kommentarer:

 1. Tillykke med din nye opdagelse! Det skal du nok blive grebet af :-) Jeg er en dedikeret photoshop bruger, og det er så fantastisk at se ens fotos blive løftet et niveau eller to op af billedbehandlingen. God legelyst!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja, leget det bliver der lige i disse dage, men meget at holde styr på, så hovedet summer lige nu :-)
   Jer ikke den store photoshop-haj, men det skal nok komme på et tidspunkt - nu skal jeg lige lære at få billederne "fremkaldt" først :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 2. Ja, det er en balancegang at man ikke for givet den for meget gas, men det er jo det du arbejder på. Uddannelse er trods alt en del af det. Som du også skriver så kan man komme virkelig langt med nutidens kameraer alene og det er jo fedt for os der kan lide at fotografere.
  Jeg har altid fotograferet i raw, men justeringerne bliver i det små for jeg har slet ikke tålmodighed til det. Min interesse ligger et andet sted.
  Din passionsblomst er virkelig fin:-) God arbejdslyst og pøj-pøj med det hele.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fotograferet i raw (+jpg) det sidste års tid (desværre ikke tidligere), men jeg har ikke brugt raw-filerne før nu - og jeg er helt høj over de fantastiske muligheder det rummer :-)
   Jeg skal selvfølgelig lige lære de mange muligheder og virkemidler at kende (og lære at styre min trang til farver;-)), men jeg vil tro, at det kommer med øvelsen.
   Knus
   Signe

   Slet
 3. Jeg anvender kun Picasa og har længe overvejet at prøve Lightroom, men nu hvor du skriver, at Capture One er bedre, kan det være jeg skal prøve det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lightroom er rigtig godt, men Capture One skulle være en lille tand bedre i forhold til billedernes kvalitet - det er dog marginaler. Uanset hvilken du vælger, så vil du opleve, at der åbner sig en helt ny verden i forhold til, hvad man kan få ud af sine billeder, så glæd dig!
   Knus
   Signe

   Slet
 4. Ja, der er tydelig forskel på billederne, men kunsten er jo at det stadig skal være naturligt. Det ser nu ud til at lykkes ganske fint for dig - held og lykke med den videre uddannelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Ulla - øvelse gør forhåbentlig mester :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 5. Jeg må tilstå at jeg kun beskærer mine billeder, men der kan ikke være tvivl om at kvalitet starter i søgeren, herefter ved computeren. Jeg har vist tidligere rost dine foto, som helt klart ligger et pænt stykke over gennemsnittet, har du gode forslag til gratis programmer.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Henrik :-)
   Nej jeg ved ikke lige, hvad der findes af gratis programmer i en ordentlig kvalitet, men både Lithtroom og Capture One kan vist får som månedligt abonnement, så man ikke skal ud med den store udskrivning fra starten, og Capture One har som sagt 30 dages gratis prøveperiode, så der kan du jo prøve det af, hvis du skulle få lyst (der findes i øvrigt gode tutorials på Youtube for begge programmer, så du kan blive guidet igennem - ellers kan det godt være ret uoverskueligt.
   Knus
   Signe

   Slet
 6. Hos os er det H.J., der står for redigeringen af billeder. Jeg har naturligvis en mening om redigeringen af mine billeder, og blander mig, hvis jeg vil have en speciel virkning frem, men vil hellere bruge min tid på andre ting - døgnet har trods alt kun 24 timer ;-)
  H.J. fotograferer altid i raw-format, som virkelig gør det muligt at arbejde med billederne.
  Er lidt nysgerrig efter at læse om, hvilket kamera du har købt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo ikke så tosset, at have folk til den slags. Jeg synes dog selv det er ret hyggeligt at sidde med, så jeg gør det gerne :-)
   Det nye kamera er et Nikon D750 og så får jeg både et 105mm makro-objektiv samt et 24-120mm - skal nok fortælle mere, når det kommer. Og jeg glæder mig helt vildt!!!! :-)
   Knus
   Signe

   Slet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...