mandag den 18. april 2016

Nye bede på vej



Når man bevæger sig rundt i skovene i disse dage, er skovbunden hvid af anemoner, men i min egen lille skov er der ikke noget hvidt at se forneden - til gengæld er der masser af hvidt foroven, for der er en del mirabeller, der blomstrer så fint lige nu.

For et par dage siden fandt jeg så alligevel en enkelt lille hvid anemone ved elletræerne i starten af lysningen.


  
Begejstringen var så stor, at jeg (og min mor, som var på besøg) straks gik igang med at rydde noget af græsset omkring den, og da jeg samtidig havde en del planter stående, der ventede på at komme i jorden, (bl.a. påskeklokker, juleroser, cyklamen, og nogle fine fyldte akelejer - det er i øvrigt en helt anden historie, som jeg også må få fortalt en af dagene), så tog det ene spadestik det andet, og nu har anemonen fået sig et helt bed. Jeg fik også gravet et par klumper dobbelte vintergækker op og fordelt dem i bedet.

Jeg har hverken fået taget før- eller efter-billeder af bedet. Jeg var jo slet ikke klar over, at det var et bed jeg var igang med, da jeg startede - det udviklede sig ligsom bare. Efterbillederne må komme en anden dag, men her er et par billeder af de fine akelejer på deres nye plads.

Inspireret af det nye bed - og ikke mindst alle de planter, der ikke var blevet plads til, og som stadig stod og råbte på at få tildelt en blivende plads - så har jeg nu kastet mig over endnu et nyt bed.

Og her har jeg så husket at tage et før-billede. Rækken af buske her (tror det er spiræa), kunne jeg forestille mig, markerer skellet mellem baghaven og skoven, men de er ikke videre kønne, og under grenene der strækker sig 1½-2 meter ind i haven, har skvalderkål og brændenælder hygget sig uforstyrret i årevis.


Efter-billedet må vente lidt endnu, for jeg har kun fået gravet mig ca. en tredjedel gennem skvalderkålen og brændenælderne (og som man kan se, ligger der flere bunker af rødder, som jeg ikke har fået ryddet op endnu). Buskene har jeg foreløbig klippet ned, så jeg kunne komme igang med bedet, men tanken er, at de skal graves op og måske erstattes med et pilehegn.

Bag buskene står der en del selvsåede hyld i forskellige aldre - med tiden forestiller jeg mig også at udskifte skvalderkålen og brændenælderne under dem og lave en lille sti igennem hyldelunden. Med mængden af presserende projekter i både huset og haven bliver det dog nok ikke foreløbig - men det koster jo ikke noget at drømme :-)



14 kommentarer:

 1. Hej Signe. Sikken er dejligt forsommerbed, du fik lavet. Er lidt nysgerrig efter at vide, hvordan akelejerne kan være så langt fremme:). Det er dejligt med projekter og jeg kan se, at der er rigtig mange smukke ting på vej i din have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte :-)
   Akelejerne er tyvstartet i drivhuset hos en gartner, så det er grunden til, at de er så langt fremme. Og ja, det er dejligt med projekter, ikke mindst dem jeg får afsluttet, for der er så mange nye og igangværende projekter, der råber på at blive gjort rundt omkring i huset og haven.
   Knus
   Signe

   Slet
 2. uha det er hårdt at gå igang med Skvalderkål og brændenælder, der tror at de ejer stedet....men hvor bliver det dejligt og selv om du måske ikke helt får bugt med dem...og så er en smule vildskab vel også en del af eventyret.

  SvarSlet
 3. Tak - der er masser vildskab :-)
  Men i de bede, jeg fik luget for skvalderkål og brændenælder sidste år, er det faktisk forbavsende lidt af ukrudtet, der kommer igen, og jeg har sørget for at fjerne det, så snart det kunne ses, så jeg tror, at det med tiden lykkes at få det (næsten) skvalderkåls- og brændenælde-frit. Og eller lever jeg også helt sikker med, at der er lidt hist og her - de fleste af de nye planter jeg har sat i bedet er også ret livskraftige, så de burde kunne tage kampen op, når bare de får et lille forspring :-)
  Knus
  Signe

  SvarSlet
 4. Hej Signe
  Ja det er hårdt arbejde at rydde op i sådan en gammel bevoksning, men med tiden lykkes det for dig. Lidt ad gangen - og det er jo sådan du gør. Jeg foreslår, at du lader spireaen blomstre og derefter klipper den ned, så den kan begynde forfra og blive tæt. Med mindre du da helt vil afskaffe den.
  God arbejdslyst
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbet
   Den er allerede klippet ned på havesiden, for at jeg kunne komme til at luge og lave bed, og planen er egentlig at afskaffe den, da jeg gerne vil have et hegn her, der ikke er så bastant, men giver mulighed for at man kan kigge ind i hylde-lunden på den anden side. Om jeg så når at grave dem op i år eller de bare kommer til at stå lidt halvklippede må tiden vise :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 5. Hej Signe
  Nyt bed ved et tilfælde - det er det bedste, jeg ved :-) Det ser lækkert og lovende ud. Glæder mig til at se, hvordan det skrider frem.
  Knus Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lotte
   Ja, det ene spadestik tog det andet, og så var der sørme pludselig et bed :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 6. Jeg er fuld af beundring over din energi og gå på mod, over for brændenælder og skvalderkål, det kommer helt sikke til at lønne sig. Nyt bed ved et tilfælde, det er da fantastisk, jeg glæder mig til at se dine bede når de er færdige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jeannett - jeg glæder mig også til at se dem færdige :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 7. Hej Signe.Ja !!! der er noget at gå i gang med oppe hos dig.Men skønt med et lille nyt bed.Små trin af gangen........og lige pludselig har du bare den dejligste have.
  Blæsende hilsener Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette
   Ja, i min gamle have ville jeg have betragtet det som kæmpe-skridt, men jeg i disse store omgivelser synes det jo ikke af så meget :-)
   Knus
   Signe

   Slet
 8. Hej Signe! Det är mycket jobb att röja upp, en ny rabatt, men det kommer bli fint. Så fina Aklejor.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...